PADATOTEM
Woestijn

Addax

Addax nasomaculatus

CR · Ernstig bedreigdBeoordeeld in 2016
AddaxGezien door het orakel

Zijn kracht

Hij kan zijn hele leven leven zonder ook maar één keer te drinken. Al zijn water haalt hij uit de planten van de woestijn.

Geschatte wilde populatie

Minder dan 100 wilde dieren

Trend

Kritiek afnemend (in het wild bijna uitgestorven)

Verspreidingsgebied

Centrale Sahara (Niger / Tsjaad)

Grootste bedreiging

Overmatige jacht in het verleden, verlies van leefgebied in de woestijn, conflicten met de landbouw

Ontmoet het dier

Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.

De addax is een grote witte antilope uit de woestijn, prachtig aangepast aan extreme omstandigheden. Met zijn brede, platte hoeven loopt hij over het zand zonder weg te zakken, en in de zomer wordt zijn vacht wit om de hitte terug te kaatsen. Vroeger trok hij rond over duizenden vierkante kilometers. Drinken hoeft hij bijna nooit: al zijn water haalt hij uit de planten. Ooit leefde hij in grote aantallen in de hele Sahara, maar in de 20e eeuw werd hij bijna uitgeroeid door jagers in auto’s. Vandaag zijn er naar schatting nog minder dan 100 wilde dieren over, in een klein gebied in Niger en Tsjaad. Fokprogramma’s in gevangenschap en herintroducties in Noord-Afrika zijn de grootste hoop voor zijn overleven.

Wat het park doet

Intensief fokken in gevangenschap, herintroducties in Marokko, Tunesië en Senegal, CITES Bijlage I