PADATOTEM
Boomkruinen

Binturong

Arctictis binturong

VU · Kwetsbaar
BinturongGezien door het orakel

Zijn kracht

Hij ruikt naar warme popcorn. En hij is een van de weinige dieren waarvan de buik de zaden van de wurgvijg wakker maakt.

Geschatte wilde populatie

Naar schatting 30% minder in 30 jaar

Trend

Afnemend

Verspreidingsgebied

India / Zuid-China / Maleisië / Indonesië / Filipijnen

Grootste bedreiging

Ontbossing in Zuidoost-Azië, stroperij voor de vacht, dierenhandel

Ontmoet het dier

Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.

De binturong, ook wel “beermarter” of “bearcat” genoemd, is een civetkatachtige die eruitziet als een klein, lui beertje, met een lange grijpstaart en grote oren met witte pluimpjes. Hij is een van de weinige zoogdieren die geen aap zijn en toch een echte grijpstaart hebben. Hoewel hij bij de roofdieren hoort, eet hij voor 80% fruit. Zo speelt hij een belangrijke rol in het herstel van het bos, want hij verspreidt de zaden van de vijg. Zijn lichaam geeft een typische geur van warme popcorn af, die komt van een molecuul in zijn urine, precies hetzelfde als in popcorn. Zijn aantal is in 30 jaar met meer dan 30% gedaald, door ontbossing en stroperij. Het park steunt de vereniging ABConservation, die zich inzet voor de bescherming van de binturong in Zuidoost-Azië.

Wat het park doet

Steun van het park aan ABConservation (Frankrijk), EEP-programma