Dhole
Cuon alpinus

Gezien door het orakelZijn kracht
Hij huilt niet, hij fluit. Zo vindt de roedel elkaar terug in een bos waar je nog geen tien meter ver kunt kijken.
Geschatte wilde populatie
Minder dan 2.500 volwassen dieren (moeilijk te schatten)
Trend
Afnemend
Verspreidingsgebied
Zuid-Azië / Zuidoost-Azië / Siberië
Grootste bedreiging
Vervolging door veehouders, verlies van leefgebied, minder natuurlijke prooien, ziekten
Ontmoet het dier
Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.
De dhole, of Aziatische wilde hond, is een sociale hondachtige en opvallend slim. Hij jaagt in heel goed georganiseerde roedels van soms wel 30 dieren, die prooien aanvallen die veel groter zijn dan zijzelf, zoals sambarherten of zelfs gaurs. Anders dan andere roofdieren bijt hij zijn prooi niet in de keel, maar maakt hij haar langzaam moe. Hij praat met hoge fluitjes, korte blafjes en tjilpende geluidjes. De soort is bedreigd en is een van de minst bestudeerde hondachtigen ter wereld. Daardoor is het extra moeilijk om hem goed te beschermen.
Wat het park doet
Wettelijke bescherming in de meeste landen van zijn verspreidingsgebied, onderzoeksprojecten in India en Zuidoost-Azië