PADATOTEM
Savanne

Reuzenmiereneter

Myrmecophaga tridactyla

VU · Kwetsbaar
ReuzenmiereneterGezien door het orakel

Zijn kracht

Hij heeft geen enkele tand. Zijn tong van zestig centimeter schiet honderdvijftig keer per minuut naar binnen en naar buiten.

Geschatte wilde populatie

Minder dan 10.000 volwassen dieren

Trend

Afnemend

Verspreidingsgebied

Midden-Amerika / Zuid-Amerika (tot in Argentinië)

Grootste bedreiging

Branden op plantages (suikerriet), intensieve jacht, verkeersongelukken

Ontmoet het dier

Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.

De reuzenmiereneter is een heel bijzonder zoogdier: hij heeft geen tanden. Met zijn tong, die tot 60 cm lang kan worden en 150 keer per minuut heen en weer gaat, zuigt hij tot 35.000 mieren en termieten per dag op. Zijn neus is 40 keer gevoeliger dan die van de mens, zodat hij termietenheuvels al van ver ruikt. Zijn lange, gebogen klauwen zijn zo krachtig dat hij op zijn knokkels loopt om ze te sparen. Hoewel hij heel speciaal eet, kan hij in veel verschillende leefgebieden leven. Zijn grootste bedreiging in Zuid-Amerika is het platbranden van graslanden voor de teelt van suikerriet. In de provincie Corrientes, in Argentinië, loopt een herintroductieprogramma.

Wat het park doet

Herintroductieprogramma in Corrientes (Argentinië), voorlichting ter plaatse