PADATOTEM
Boomkruinen

Witwanggibbon

Nomascus leucogenys

CR · Ernstig bedreigd
WitwanggibbonGezien door het orakel

Zijn kracht

Hij steekt het bos over zonder ooit de grond te raken. Hij zwaait van arm naar arm, op tien meter hoogte.

Geschatte wilde populatie

Slechts enkele honderden dieren

Trend

Kritiek afnemend

Verspreidingsgebied

Vietnam / Laos / Zuid-China

Grootste bedreiging

Grootschalige ontbossing, jacht, versnippering van het leefgebied

Ontmoet het dier

Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.

Bij de witwanggibbon zien mannetjes en vrouwtjes er heel verschillend uit: de mannetjes zijn helemaal zwart, met opvallende witte bakkebaarden op hun wangen, terwijl de vrouwtjes een roomkleurige, beige vacht hebben. Deze gibbon is een van de weinige zoogdieren die zo spectaculair van kleur veranderen als ze ouder worden: de jongen worden blond geboren en worden rond hun tweede jaar zwart, waarna de vrouwtjes weer blond worden als ze geslachtsrijp zijn. Elke ochtend zingen de koppels krachtige duetten om hun gebied af te bakenen. De soort is ernstig bedreigd in Vietnam en China. Onlangs is dankzij het gezang van deze gibbons een nieuwe groep ontdekt, en dat geeft hoop voor de bescherming van de soort.

Wat het park doet

Natuurreservaat Pu Hu (Vietnam), onlangs nieuwe groepen ontdekt door naar hun geluiden te luisteren (bioakoestiek)