PADATOTEM
Boomkruinen

Withandgibbon

Hylobates lar

EN · Bedreigd
WithandgibbonGezien door het orakel

Zijn kracht

Elk koppel verzint zijn eigen lied en zingt het elke ochtend opnieuw. Zo laten ze horen waar hun thuis begint.

Geschatte wilde populatie

Minder dan 30.000 dieren

Trend

Sterk afnemend

Verspreidingsgebied

Thailand / Maleisië / Indonesië / Laos

Grootste bedreiging

Ontbossing, stroperij, handel in huisdieren

Ontmoet het dier

Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.

De withandgibbon is een van de spectaculairste acrobaten in de dierenwereld. Met zijn extreem lange armen slingert hij zich van boom naar boom, tot 15 meter ver in één zwaai, en haalt hij zo snelheden van 55 km/u. Hij blijft zijn hele leven bij dezelfde partner en laat zich veel horen: elk koppel zingt elke ochtend een duet om zijn gebied af te bakenen. Hij wordt bedreigd door de grootschalige ontbossing in Thailand, Maleisië en Indonesië en door de dierenhandel. Hij krijgt onder meer hulp van het Gibbon Rehabilitation Project, dat sinds 1992 in beslag genomen gibbons opvangt en een deel ervan vrijlaat in het bos van Phuket, in Thailand.

Wat het park doet

Gibbon Rehabilitation Project (herintroducties op Phuket, Thailand), EEP in Europa, volgen per satelliet