Rothschildgiraffe
Giraffa camelopardalis rothschildi

Gezien door het orakelZijn kracht
Haar zwarte tong van vijfenveertig centimeter verbrandt nooit in de zon. En haar nek heeft maar zeven wervels, net als die van jou.
Geschatte wilde populatie
Ongeveer 1.600 tot 2.000 wilde dieren
Trend
Afnemend (in 2010 bedreigd, sinds 2018 volgens de IUCN gevoelig)
Verspreidingsgebied
Kenia / Oeganda
Grootste bedreiging
Stroperij, verlies van leefgebied, gewapende conflicten, versnippering van de populaties
Ontmoet het dier
Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.
De rothschildgiraffe is een van de meest bedreigde ondersoorten van de giraffe ter wereld. Je herkent haar aan haar felle oranjebruine vlekken met duidelijke roomkleurige randen, en aan haar vijf ossiconen (hoorntjes van bot): twee grote boven op de kop, één midden op het voorhoofd en twee achter de oren. Ze kan 5,5 meter hoog worden en tot 1,1 ton wegen, en is daarmee een van de grootste landdieren. Ze leeft in groepen die rondtrekken door de savannes met bomen van Oost-Afrika. In 2016 waren er in het wild nog maar 1.671 over, vooral in Kenia en Oeganda. Dankzij verhuisprogramma’s (translocaties) zijn dieren teruggebracht naar gebieden waar ze vroeger leefden.
Wat het park doet
Translocatieprogramma in Kenia en Oeganda, Giraffe Conservation Foundation, EEP-programma