PADATOTEM
Woestijn

Koelan

Equus hemionus kulan

EN · Bedreigd
KoelanGezien door het orakel

Zijn kracht

Hij loopt tientallen kilometers per dag om een drinkplaats te vinden, en hij onthoudt die van het ene jaar op het andere.

Geschatte wilde populatie

Ongeveer 7.000 volwassen dieren

Trend

Afnemend (50% in een paar tientallen jaren)

Verspreidingsgebied

Kazachstan / Turkmenistan / Mongolië / Oezbekistan

Grootste bedreiging

Stroperij, concurrentie met vee, verlies van leefgebied doordat de landbouw oprukt

Ontmoet het dier

Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.

De koelan is de grootste ondersoort van de Aziatische wilde ezel. Hij kan 70 km/u halen, sneller dan de meeste renpaarden. Hij heeft een ongelooflijk uithoudingsvermogen en legt lange afstanden af op zoek naar weiden en drinkplaatsen in de steppen en halfwoestijnen van Centraal-Azië. Met zijn lange oren, zandkleurige vacht en donkere streep over zijn rug ziet hij eruit als iets tussen een paard en een ezel in. Zijn aantal is in een paar tientallen jaren met meer dan 50% gedaald, door grootschalige stroperij, door verlies van leefgebied omdat vee het gras kaalvreet, en door hekken die zijn trekroutes afsluiten.

Wat het park doet

Natuurreservaten in Kazachstan en Mongolië, verhuizing naar nieuwe gebieden (translocatie)