PADATOTEM
Savanne

Afrikaanse leeuw

Panthera leo

VU · KwetsbaarBeoordeeld in 2023
Afrikaanse leeuwGezien door het orakel

Zijn kracht

De enige kat ter wereld die in een groep leeft. Zijn brul is op acht kilometer afstand te horen.

Geschatte wilde populatie

20.000 tot 25.000 dieren in Afrika / 891 in India (Gir, telling 2025)

Trend

Sterk afnemend (43% in 21 jaar)

Verspreidingsgebied

Afrika ten zuiden van de Sahara / India (Gir-woud)

Grootste bedreiging

Verlies van leefgebied, conflicten met veehouders, illegale trofeejacht, ziekten

Ontmoet het dier

Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.

De leeuw is de enige kat die echt in groepen leeft: familiegroepen van 3 tot 40 dieren, “troepen” of “prides” genoemd, onder leiding van een of meer leeuwinnen. Hij is het grootste roofdier van Afrika en weegt tot 250 kg. Zijn brul, op 8 km afstand te horen, dient om zijn gebied af te bakenen en de band in de groep sterk te houden. De manen van het mannetje worden donkerder met de jaren en laten zien hoe gezond en belangrijk hij is. Vooral de vrouwtjes jagen, vaak ’s nachts of bij zonsopgang. Sinds 1960 is het aantal leeuwen in Afrika met 90% gedaald. Er zouden nog maar 20.000 tot 25.000 wilde leeuwen in Afrika zijn, en ongeveer 890 Aziatische leeuwen in de regio Gir, in India (telling van 2025).

Wat het park doet

Programma IUCN/SSC Lion Conservation Strategy, beschermde gebieden, programma Lion Guardians