PADATOTEM
Waterrijk gebied

Aziatische dwergotter

Aonyx cinereus

VU · Kwetsbaar
Aziatische dwergotterGezien door het orakel

Zijn kracht

Ze ziet met haar vingers. In troebel water waarin ze niets kan zien, vindt ze de krabben op de tast.

Geschatte wilde populatie

Niet geschat (wereldwijd aantal onbekend)

Trend

Afnemend (naar schatting 30% in 30 jaar)

Verspreidingsgebied

India / Sri Lanka / Zuid-China / Maleisië / Indonesië

Grootste bedreiging

Vernietiging van mangroven en natte gebieden, vervuiling, handel in vachten en huisdieren

Ontmoet het dier

Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.

De Aziatische dwergotter is de kleinste van de 13 ottersoorten ter wereld en weegt niet meer dan 3 kg. Haar poten hebben een beetje zwemvlies, en met haar korte, stompe klauwen vangt ze heel handig gladde prooien zoals vissen, kreeftachtigen en weekdieren. Ze is heel sociaal en leeft in familiegroepen van 4 tot 12 dieren. De koppels blijven hun hele leven bij elkaar en alle leden helpen mee met de zorg voor de jongen. Ze kan tot 8 minuten onder water blijven. Ze kent zo’n twaalf verschillende geluiden. Ze wordt bedreigd door de vernietiging van mangroven en natte gebieden langs de kust, door vervuiling en door de jacht op haar vacht.

Wat het park doet

Nationale parken in Zuidoost-Azië, EEP-programma, toezicht op illegale markten