PADATOTEM
Bergen

Berberaap

Macaca sylvanus

EN · Bedreigd
BerberaapGezien door het orakel

Zijn kracht

De enige aap uit Noord-Afrika die tegen sneeuw kan. En bij hem dragen de mannetjes de kleintjes.

Geschatte wilde populatie

Minder dan 8.000 volwassen dieren

Trend

Afnemend (50% in Algerije)

Verspreidingsgebied

Marokko / Algerije / Gibraltar (ingevoerd)

Grootste bedreiging

Versnippering van het leefgebied, jacht, illegale vangst van jonge dieren voor de handel

Ontmoet het dier

Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.

De berberaap is, naast de mens, de enige wilde primaat op het vasteland van Europa. Hij is sterk en gedrongen en kan tot op 2.600 meter hoogte leven, in de cederbossen van het Atlasgebergte in Marokko. Hij is heel sociaal en leeft in gemengde groepen van 10 tot 100 dieren, waarin de mannetjes actief meehelpen met de zorg voor de baby’s. Hij maakt veel verschillende geluiden. In Algerije is het aantal in een paar tientallen jaren gehalveerd; in Tunesië is de soort verdwenen. Zijn grootste bedreigingen zijn de versnippering van zijn leefgebied en de jacht, en daarbovenop het vangen van jonge dieren voor de illegale handel.

Wat het park doet

Nationaal park Tazekka (Marokko), beschermingsprogramma’s in Gibraltar, lopend genetisch onderzoek