PADATOTEM
Bos

Ringstaartmaki

Lemur catta

EN · Bedreigd
RingstaartmakiGezien door het orakel

Zijn kracht

Hij warmt zich op in de zon, in kleermakerszit met zijn armen wijd, en vecht zijn ruzies uit met zijn geurige staart.

Geschatte wilde populatie

Minder dan 10.000 volwassen dieren (sterk afnemend sinds 2000)

Trend

Snel afnemend

Verspreidingsgebied

Zuid- en Zuidwest-Madagaskar

Grootste bedreiging

Ontbossing op Madagaskar, jacht, handel in huisdieren

Ontmoet het dier

Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.

De ringstaartmaki is de bekendste lemuur bij het grote publiek, dankzij zijn lange zwart-wit geringde staart en zijn doordringende gele ogen. Hij is een van de weinige lemuren die veel op de grond leven: hij brengt er een groot deel van zijn tijd door, in groepen van 6 tot 30 dieren waarin de vrouwtjes de baas zijn. ’s Ochtends gaat hij met zijn gezicht naar de opkomende zon zitten, met zijn armen wijd, om de warmte op te nemen. Dat gedrag heet “thermoregulatie door de zon”. Hij wordt bedreigd door grootschalige ontbossing op Madagaskar, door de jacht en door de illegale handel in huisdieren. Sinds de jaren 2000 is zijn aantal op een alarmerende manier ingestort.

Wat het park doet

Reservaten op Madagaskar, EEP-programma, voorlichting ter plaatse