PADATOTEM
Hoge noorden

Wolharige mammoet

Mammuthus primigenius

EX · Uitgestorven
Wolharige mammoet

Zijn kracht

Zijn vacht hing tot negentig centimeter lang naar beneden. Vierduizend jaar geleden liep hij nog op deze aarde.

Verspreidingsgebied

Europa / Azië / Noord-Amerika

De wolharige mammoet verscheen in het Pleistoceen en overleefde tot in het Holoceen, van ongeveer 400.000 tot 4.000 jaar geleden. Hij was aangepast aan het poolklimaat, kon tot 6 ton wegen en was bijna 3,5 meter hoog tot aan de schouders. Met zijn lange gebogen slagtanden, die tot 4 meter lang konden worden, groef hij planten op onder de sneeuw en vocht hij. Hij is waarschijnlijk uitgestorven door een combinatie van de opwarming van het klimaat na de ijstijd en de intensieve jacht door mensen.