PADATOTEM
Bergen

Bruine beer van de Pyreneeën

Ursus arctos

CR · Ernstig bedreigd
Bruine beer van de PyreneeënGezien door het orakel

Zijn kracht

Hij brengt de winter maandenlang door zonder te eten of te drinken, en wordt wakker zonder spieren te hebben verloren.

Geschatte wilde populatie

83 dieren (telling van 2023 in de Pyreneeën)

Trend

Toenemend dankzij herintroductie

Verspreidingsgebied

Pyreneeën, Frankrijk / Spanje

Grootste bedreiging

Conflicten met veehouders, aanrijdingen op de weg, versnippering van het leefgebied in de bergen

Ontmoet het dier

Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.

De bruine beer van de Pyreneeën is een van de bekendste en meest bedreigde grote zoogdieren van Frankrijk. Hij eet van alles en pakt wat hij vindt: afhankelijk van het seizoen bessen, knollen, dode dieren, vis en honing. Elke herfst gaat hij extra veel eten om vet op te slaan voor zijn winterslaap. In de jaren 1990 waren er in de Pyreneeën nog maar 5 beren over, met maar één mannetje dat jongen kon krijgen: “Papillon”. Daarom werden er vanaf 1996 beren uit Slovenië uitgezet. Bij de telling van 2023 waren het er 83. Sinds 2017 staat hij in Frankrijk te boek als ernstig bedreigd, en hij wordt gevolgd door het Office Français de la Biodiversité (het Franse bureau voor biodiversiteit).

Wat het park doet

Herintroductieprogramma sinds 1996 (Sloveense beren), gevolgd door het OFB, wettelijke bescherming in Frankrijk en Spanje