PADATOTEM
Bergen

Rode panda

Ailurus fulgens

EN · BedreigdBeoordeeld in 2015
Rode pandaGezien door het orakel

Zijn kracht

Hij heeft een nepduim, een botje van zijn pols, om bamboe vast te houden. En zijn staart gebruikt hij als deken.

Geschatte wilde populatie

Minder dan 10.000 dieren (40% minder in 50 jaar)

Trend

Afnemend

Verspreidingsgebied

Oostelijke Himalaya / Myanmar / Nepal / India / Zuidwest-China

Grootste bedreiging

Ontbossing, stroperij, illegale handel in huisdieren

Ontmoet het dier

Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.

Ondanks zijn naam is de rode panda geen naaste familie van de reuzenpanda. Dit kleine roodbruine zoogdier met typische tekeningen op zijn gezicht hoort bij een eigen familie: de Ailuridae. Hij is perfect aangepast aan de kou van de bergbossen, met een dikke vacht en wasachtige kussentjes onder zijn poten, waarmee hij over ijs kan lopen. Hij klimt met zijn kop naar beneden uit de bomen, dankzij enkels die kunnen draaien. Hij eet voor meer dan 95% bamboe, maar ook eieren, vogels en kleine zoogdieren. Zijn aantal is in 50 jaar met 40% gedaald: in het wild zijn er naar schatting minder dan 10.000 over.

Wat het park doet

Red Panda Network (herbebossing), EEP-programma, beschermde gebieden in India en Nepal