PADATOTEM
Boomkruinen

Siamang

Symphalangus syndactylus

EN · Bedreigd
SiamangGezien door het orakel

Zijn kracht

Zijn keel blaast zich op als een ballon om zijn roep luider te maken. Je hoort hem op twee kilometer afstand door het bos.

Geschatte wilde populatie

Minder dan 22.000 volwassen dieren

Trend

Afnemend (50% in 40 jaar)

Verspreidingsgebied

Maleisië / Sumatra, Indonesië

Grootste bedreiging

Ontbossing voor oliepalmplantages, stroperij, handel in huisdieren, bosbranden

Ontmoet het dier

Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.

De siamang is de grootste gibbon. Je herkent hem aan zijn grote zwarte keelzak, waarmee hij oorverdovende roepen maakt die je kilometers ver hoort. Hij is perfect aangepast aan het leven in de bomen en slingert zich aan zijn armen van tak naar tak, over afstanden van 10 tot 15 meter. Hij blijft zijn hele leven bij dezelfde partner, verdedigt zijn gebied fel en leeft in families van 2 tot 6 dieren. In 40 jaar is meer dan de helft van de wilde siamangs verdwenen, door grootschalige ontbossing voor oliepalmplantages en door stroperij voor de handel in huisdieren. De bossen van Sumatra en het Maleisisch schiereiland, waar hij leeft, verdwijnen in een alarmerend tempo.

Wat het park doet

Nationale parken op Sumatra en in Maleisië, EEP-programma, herbebossingsprojecten