PADATOTEM
Boomkruinen

Springtamarin

Callimico goeldii

VU · Kwetsbaar
SpringtamarinGezien door het orakel

Zijn kracht

Als er te weinig vruchten zijn, eet hij paddenstoelen. Bijna geen enkele andere aap ter wereld kan dat.

Geschatte wilde populatie

Naar schatting minder dan 10.000 volwassen dieren

Trend

Afnemend (naar schatting 30% in 18 jaar)

Verspreidingsgebied

Peru / Boven-Amazonebekken

Grootste bedreiging

Ontbossing van het Amazonegebied, jacht voor het vlees, vangst voor de handel in huisdieren

Ontmoet het dier

Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.

De springtamarin is een klein, vlug en schuw aapje, de enige soort in zijn geslacht. Hij heeft een aparte plek tussen de apen van Zuid-Amerika: hij lijkt zowel op de tamarins als op de “echte” apen. Hij communiceert met een rijk repertoire aan houdingen, geurmarkeringen en allerlei geluiden. Hij komt maar op weinig plekken voor, verspreid over het Amazonebekken, vooral in gebieden met dichte bamboe. Minder dan de helft van zijn leefgebied is beschermd. Er wordt nog op hem gejaagd voor zijn vlees en hij wordt gevangen voor de handel in huisdieren. De IUCN schat dat zijn aantal in 18 jaar met 30% of meer is gedaald.

Wat het park doet

Minder dan 50% van het leefgebied beschermd; gevolgd in reservaten in Peru, Brazilië en Bolivia