PADATOTEM
Boomkruinen

Goudkopleeuwaapje

Leontopithecus chrysomelas

EN · Bedreigd
GoudkopleeuwaapjeGezien door het orakel

Zijn kracht

Met zijn heel lange vingers zoekt hij in de holtes van planten en haalt hij eruit wat niemand anders kan bereiken.

Geschatte wilde populatie

6.000 tot 15.000 dieren

Trend

Afnemend (59% in 30 jaar)

Verspreidingsgebied

Deelstaat Bahia, Brazilië

Grootste bedreiging

Ontbossing voor landbouw en veeteelt (nog zo’n 12% van het Atlantisch Woud over), versnippering van het leefgebied, illegale handel

Ontmoet het dier

Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.

Met zijn vurige gouden manen tegen zijn gitzwarte lijf is het goudkopleeuwaapje een van de spectaculairste primaten van Zuid-Amerika. Het leeft in familiegroepen van 4 tot 15 dieren in het bladerdak, op 3 tot 10 meter hoogte, en komt bijna nooit op de grond. Het eet van alles: vruchten, insecten, kleine hagedissen en nectar van bloemen. Het leeft in het Atlantisch Woud van Brazilië, een van de meest bedreigde ecosystemen op aarde, waarvan nog maar zo’n 12% van de oorspronkelijke oppervlakte over is. In het wild zijn er naar schatting nog 6.000 tot 15.000, bijna allemaal in de deelstaat Bahia.

Wat het park doet

Biologisch reservaat Una (in 1980 opgericht om het te beschermen), EEP-programma in gevangenschap, internationaal comité voor de bescherming van leeuwaapjes