PADATOTEM
Boomkruinen

Pinchéaapje

Saguinus oedipus

CR · Ernstig bedreigd
PinchéaapjeGezien door het orakel

Zijn kracht

Zijn witte kuif gaat rechtop staan als hij alarm slaat. De hele groep snapt het al voordat iemand heeft gekeken.

Geschatte wilde populatie

Minder dan 6.000 volwassen dieren

Trend

Sterk afnemend

Verspreidingsgebied

Noordwest-Colombia

Grootste bedreiging

Ontbossing (er is nog maar zo’n 5% van het oorspronkelijke laaglandbos over), stroperij, illegale handel

Ontmoet het dier

Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.

Het pinchéaapje herken je meteen aan zijn spectaculaire witte haardos die over zijn schouders valt en hem het uiterlijk geeft van een klein oud mannetje. Dit kleine, vlugge aapje weegt amper 400 gram en leeft in groepen waarin iedereen meehelpt met de zorg voor de jongen. Het kan meer dan 3 meter ver springen. Het is ernstig bedreigd en komt alleen voor in het noordwesten van Colombia, waar het laaglandbos waarin het leeft is teruggebracht tot zo’n 5% van de oorspronkelijke oppervlakte. Het is de meest bedreigde primaat van Colombia, slachtoffer van ontbossing, illegale handel en het gebruik als proefdier in de jaren 1960 en 1970.

Wat het park doet

Fundación Proyecto Tití (Colombia), nationale parken, EEP-programma