Spoorschildpad
Centrochelys sulcata

Gezien door het orakelZijn kracht
Ze graaft holen van meerdere meters. Als het bloedheet is, komen tientallen andere dieren erin schuilen.
Geschatte wilde populatie
Onbekend (heel lage dichtheden, bij de laagste die bekend zijn)
Trend
Snel afnemend
Verspreidingsgebied
Sahel / Soedan
Grootste bedreiging
Verlies van leefgebied (landbouw, overbegrazing), stroperij voor vlees en eieren, handel in huisdieren, verwoestijning door klimaatverandering
Ontmoet het dier
Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.
De spoorschildpad is de op twee na grootste landschildpad ter wereld, na de reuzenschildpadden van de Seychellen en de Galápagos. Ze kan tot 105 kg wegen en meer dan 100 jaar oud worden. De platen van haar schild hebben diepe groeven. Ze is al actief vanaf zonsopgang en graaft holen tot 3 meter diep om zich te beschermen tegen de extreme hitte van de Sahel. Sinds 2020 staat ze te boek als bedreigd. Haar aantal zou in 90 jaar met 50 tot 75% zijn gedaald, door de vernietiging van haar leefgebied, stroperij voor vlees en eieren, de handel in huisdieren en klimaatverandering, waardoor haar leefgebied steeds meer woestijn wordt.
Wat het park doet
Herintroducties in Senegal, fokken door de lokale gemeenschap, aanwezig in beschermde reservaten (Park W), CITES Bijlage II