PADATOTEM
Woestijn

Spoorschildpad

Centrochelys sulcata

EN · Bedreigd
SpoorschildpadGezien door het orakel

Zijn kracht

Ze graaft holen van meerdere meters. Als het bloedheet is, komen tientallen andere dieren erin schuilen.

Geschatte wilde populatie

Onbekend (heel lage dichtheden, bij de laagste die bekend zijn)

Trend

Snel afnemend

Verspreidingsgebied

Sahel / Soedan

Grootste bedreiging

Verlies van leefgebied (landbouw, overbegrazing), stroperij voor vlees en eieren, handel in huisdieren, verwoestijning door klimaatverandering

Ontmoet het dier

Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.

De spoorschildpad is de op twee na grootste landschildpad ter wereld, na de reuzenschildpadden van de Seychellen en de Galápagos. Ze kan tot 105 kg wegen en meer dan 100 jaar oud worden. De platen van haar schild hebben diepe groeven. Ze is al actief vanaf zonsopgang en graaft holen tot 3 meter diep om zich te beschermen tegen de extreme hitte van de Sahel. Sinds 2020 staat ze te boek als bedreigd. Haar aantal zou in 90 jaar met 50 tot 75% zijn gedaald, door de vernietiging van haar leefgebied, stroperij voor vlees en eieren, de handel in huisdieren en klimaatverandering, waardoor haar leefgebied steeds meer woestijn wordt.

Wat het park doet

Herintroducties in Senegal, fokken door de lokale gemeenschap, aanwezig in beschermde reservaten (Park W), CITES Bijlage II