PADATOTEM
Waterrijk gebied

Europese nerts

Mustela lutreola

CR · Ernstig bedreigdBeoordeeld in 2011
Europese nertsGezien door het orakel

Zijn kracht

Hij sluit zijn neusgaten en oren om te duiken, en jaagt in water waarin niets te zien is.

Geschatte wilde populatie

Minder dan 5.000 dieren (1997: 41.000)

Trend

Catastrofaal afnemend (88% sinds 1997)

Verspreidingsgebied

Nouvelle-Aquitaine (Frankrijk) / Oost-Europa / Kaukasus

Grootste bedreiging

Concurrentie met de invasieve Amerikaanse nerts, verlies van leefgebied, vervuiling van rivieren, ziekten

Ontmoet het dier

Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.

De Europese nerts is een klein, slank roofdier dat half in het water leeft. Je herkent hem aan de typische witte vlek op zijn snuit en lippen. Hij zwemt heel goed en leeft langs rustig stromende rivieren en beken, in moerassen en in ooibossen. Hij leeft alleen, verdedigt zijn gebied en jaagt op vissen, kikkers, woelmuizen en rivierkreeften. Vroeger kwam hij voor van Spanje tot West-Siberië, maar nu is hij bijna overal in Europa verdwenen: zijn aantal is sinds het einde van de 20e eeuw met meer dan 88% gedaald. Zijn grootste bedreiging is de concurrentie met de Amerikaanse nerts, een invasieve soort die door pelsdierfokkerijen is ingevoerd. In Frankrijk coördineert een Nationaal Actieplan 2021-2031 zijn redding, met als doel om tegen 2031 100 dieren vrij te laten.

Wat het park doet

Nationaal Actieplan 2021-2031 (Frankrijk), programma LIFE Lutreola, fokken in gevangenschap, uitroeien van de invasieve Amerikaanse nerts