Europese nerts
Mustela lutreola

Gezien door het orakelZijn kracht
Hij sluit zijn neusgaten en oren om te duiken, en jaagt in water waarin niets te zien is.
Geschatte wilde populatie
Minder dan 5.000 dieren (1997: 41.000)
Trend
Catastrofaal afnemend (88% sinds 1997)
Verspreidingsgebied
Nouvelle-Aquitaine (Frankrijk) / Oost-Europa / Kaukasus
Grootste bedreiging
Concurrentie met de invasieve Amerikaanse nerts, verlies van leefgebied, vervuiling van rivieren, ziekten
Ontmoet het dier
Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.
De Europese nerts is een klein, slank roofdier dat half in het water leeft. Je herkent hem aan de typische witte vlek op zijn snuit en lippen. Hij zwemt heel goed en leeft langs rustig stromende rivieren en beken, in moerassen en in ooibossen. Hij leeft alleen, verdedigt zijn gebied en jaagt op vissen, kikkers, woelmuizen en rivierkreeften. Vroeger kwam hij voor van Spanje tot West-Siberië, maar nu is hij bijna overal in Europa verdwenen: zijn aantal is sinds het einde van de 20e eeuw met meer dan 88% gedaald. Zijn grootste bedreiging is de concurrentie met de Amerikaanse nerts, een invasieve soort die door pelsdierfokkerijen is ingevoerd. In Frankrijk coördineert een Nationaal Actieplan 2021-2031 zijn redding, met als doel om tegen 2031 100 dieren vrij te laten.
Wat het park doet
Nationaal Actieplan 2021-2031 (Frankrijk), programma LIFE Lutreola, fokken in gevangenschap, uitroeien van de invasieve Amerikaanse nerts