Amoerpanter
Panthera pardus orientalis

Gezien door het orakelZijn kracht
Hij leeft waar geen enkele andere luipaard het volhoudt: in een bos waar het min dertig graden is.
Geschatte wilde populatie
Ongeveer 100 wilde dieren (Russische Verre Oosten)
Trend
Licht toenemend (van 30 naar 100 sinds 2007)
Verspreidingsgebied
Russische Verre Oosten (Primorsky Kraj) / Noordoost-China
Grootste bedreiging
Ontbossing en branden, stroperij, druk van de landbouw, genetische versnippering
Ontmoet het dier
Het bestaat echt. Het wacht op je in het Parc Animalier d’Auvergne.
De amoerpanter is de zeldzaamste kat ter wereld: in het wild leven er nog geen honderd, in de gematigde bossen van het Russische Verre Oosten en het noordoosten van China. Zijn vacht is uniek onder de luipaarden: de rozetten zijn groter, staan verder uit elkaar en zijn bleker dan bij de andere ondersoorten, en in de winter vormen ze een goudkleurige, roomwitte mantel. Hij is aangepast aan de Siberische kou en kan temperaturen van −30 °C verdragen. Hij leeft alleen, jaagt ’s nachts en kan een prooi die twee keer zo zwaar is als hijzelf tot boven in een boom slepen. Door ontbossing, bosbranden en stroperij voor zijn vacht en botten is zijn leefgebied de afgelopen eeuw met 90% gekrompen.
Wat het park doet
Natuurreservaat Land of the Leopard (Rusland), EEP-programma, geplande herintroductie in China